Ana içeriğe atla

BELEDİYE BAŞKANI ADAYINIZ KİM VE NASIL OLMALI ?



MART 2019 YEREL SEÇİMLER VE BELEDİYE BAŞKANLARI

Mahalli idareler seçimleri için takvim ilerliyor. Siyasi parti genel merkezlerinde, il ve ilçe teşkilatlarında aday belirleme çalışmaları devam ediyor. Siyasi partilerin genel merkezlerinde, karar mekanizmalarında bulunanlardan seçmene ve dahası siyasetin konuşulduğu her yerde “nasıl bir belediye başkanı?” sorusu gündemin ilk konusunu oluşturuyor. Bir yandan mevcut başkanların artıları ve eksileri konuşulurken, diğer yandan da “daha iyi biri” arayışları sürüyor.

Belediye Başkanı ve belediyeler, bir şehrin gelişimi ve geleceği ile ilgili her türlü faaliyetlerin icra edildiği yetki mercileri olduğundan, birey için, toplum için ve şehrin geleceği için Belediye başkanının kim olacağı ya da kim olması gerektiği büyük önem taşımaktadır. 
Bazı şehirler var ki, gelişmelerini, büyümelerini, övgü ile bahsedilen, methedilen, gıpta ile anılan yöre olmalarını, göreve getirdikleri Belediye başkanının donanımına, vizyonuna, karizmasına, gayretine ve çalışmalarındaki üstün başarısına borçludur.


Belediye Başkanı bir şehrin iflahına da iflasına da sebep olabilir. Bir çok şehirlerde ve ilçelerde yaşadık. Bu yüzden “nasıl bir belediye başkanı istiyoruz?, “belediye başkanının özellikleri neler olmalıdır? Ve “belediye başkanından ne bekliyoruz, neler yapmalı? Gibi soruların cevabının önceden bilinmesi gerekir.

 BİZİM BELEDİYE BAŞKANI 
ADAYIMIZ  NASIL OLMALIDIR…?

Bu hafta ki köşemde  Mart 2019 da Yapılacak olan Yerel Yönetim seçimleri sebebiyle siz değerli okurlarıma nasıl bir belediye başkanı görmek istediğimi anlatmaya çalışacağım.

Kişiden daha çok fikirler üzerinden bu değerlendirmemi yapacağım.

Belediye başkanı; bir yerleşim yerinde (İl veya İlçe ) kamusal hizmetlerden sorumlu, seçilmiş en başta gelen kişidir. Başkanın bu özelliğini yetkilerine ve işlevlerine baktığımız zaman görebiliriz. Bu yüzden bu makamı dolduracak kişi de diğer toplum fertlerine göre daha farklı özellikler sahip olması gereklidir. Eğer bu niteliklere Aday uyuyorsa bir lider olabilecek ve faaliyetlerine hızla devam edebilecektir. Yoksa iş yükünün ve baskıların altında ezilecek belediyeyi işlevsiz bir konuma itecektir.



ADAY TOPLUMA ÖRNEK OLACAK BİR KİŞİLİĞE SAHİP OLMALIDIR…

Öncelikle Aday Belediye başkanı liderlik vasıflarına sahip olmalıdır. Topluma örnek olacak bir kişiliğe sahip olmalıdır.

Karar alma süreçlerinde etkili olmalı, geniş görüşlülük sahibi olmalı, bölgelerdeki STK çalışmalı, azimli, başarılı ve bilgili olmalıdır. Verdiği görevlerin peşine düşe bilmelidir. 

İyi bir hatip olmalı sözleri ile etrafındakileri tesiri altına alabilmelidir.

ADAY KİŞİ HALKIN İÇİNDE KALMAYA ÖNCELİK VERMELİDİR…

Halkın içinde kalmaya öncelik vermeli, söz ve davranışları ile bunu kuvvetlendir melidir. Üretici bir zekâya sahip olmalıdır.

Mevcudu korumak yerine daha ileriye taşımayı amaç edinmelidir.

Hayalleri olmalıdır. Aday Başkan sözüne sadık olmalıdır.


ADAYLAR BELEDİYENİN HAK VE MENFAATLERİNİ KORUMADA

AZAMİ ÖZENİ GÖSTERMELİDİR…

Belediyenin menfaatleri doğrultusunda diğer kurumlarla ilişkileri en yüksek konuma taşımalı, belediyenin hak ve menfaatlerini korumada azami özeni göstermelidir. 

Sadece kendini seçenleri değil bütün toplumu temsil ettiğinin bilincinde olmalı ve buna göre de hizmetleri yürütmelidir.

Seçildikten sonra partiyle olan ilişkilerini asgariye indirmeli sadece o partiyi değil bütün halkı temsil ettiğinin farkında olmalıdır.

Hangi türü olursa olsun kişiler arasında ayrımcılık yapmamalıdır.

VERİMLİ ÇALIŞMAYI KURUMDA SAĞLAMALIDIR…

İyi bir amir olmalıdır. Hizmetlerinde bunu göstermelidir. Verimli çalışmayı kurumunda sağlamalıdır. Bunu yaparken de asla disiplinden ödün vermemelidir. Bir işlemi veya faaliyeti yaparken onu bilmese de ana fikrini öğrenmeye çalışmalıdır. Biliyorsa kendi yapıp göstermelidir. İyi çalışmayı ödüllendirmeli kötü çalışmayı ise tenkit etmeli gerekeni yapmalıdır. Personeli arasında görüş ayrımına dayalı bir sınıflandırmaya girmemelidir.



ADAY ÇIKAR ODAKLARDAN UZAK KALMALIDIR…

Çıkar odaklarından uzak kalmalıdır. Bunlarla ilişkiye girmemelidir. 
Birilerinin istismarına açık olacak davranışlar göstermekten kaçınmalıdır.
Devletin parasını kendi parasından iyi kullanmalı ve muhafazasına çalışmalıdır. 
Planlı olmalı ve planlı hareket etmelidir.

Göreve başlar başlamaz halkın ve kurumların gözündeki öncelikli sorunları HALK MECLİSLERİ İLE tespit etmeli ve bunları öncelik sırasına göre halletmeye çalışmalıdır.

Toplumu ilgilendiren bütün faaliyetlerin içinde bir lider olarak bulunmalıdır. Toplumla ilişkilerine özen göstermeli ve bunu topluma hissettirmelidir.

İşinin önemini iyi anlamalıdır. Vebal sahibi olduğunu asla unutmamalıdır. Çok çalışmalıdır.
İmkânsızlık bahanesine sığınmamalıdır. Zor olan yapılır imkânsız ise zaman alır demelidir.

MAZERET MAKAMI DEĞİL; HİZMET MAKAMI OLDUĞUNU BİLMELİDİR…

Mazeret makamı değil hizmet makamı olduğunu bilmelidir. 
Etrafındaki kişileri de bu yönde yönlendirmelidir.

DEVLET MALINA SAHİP ÇIKMALI VE İSRAFI ÖNLEMELİDİR…

Devletin malına sahip çıkmalı ve israfı önlemelidir.
Merhametli olmalıdır.
Düşkünlere şefkat eliyle muamele etmelidir.
Haksızlığın karşısında ise yapanı kim olursa olsun durabilmelidir.

HALKIN BAŞKANI OLMALIDIR…

Halkın başkanı olmalıdır. Bu makamda geçici olduğunu bilmelidir.




KESESİNİ DOLDURMAYA ÇALIŞMAMALIDIR…

Kesesini doldurmaya çalışmamalıdır. Zengin olmak için bu makama oturmamalıdır. Gecesinin gündüzünün olmayacağını bilmelidir.

Belediyenin imkânlarını kendisine ve ailesine veya çevresine yontmaya çalışmamalıdır. 
Kararlarında isabetli ve devamlı olmalıdır.

Her rüzgâra gönül vermemelidir. Bir çınar gibi yere sağlam basmalıdır.
Nerden geldiğini ve nereye gittiğini iyi analiz etmeli Halkından gelen eleştirileri dinlemeli ve bunlardan istifade etmelidir.

HİZMETLERİN ŞEFFAFLIĞINA ÖNEM VERMELİDİR…

Hizmetlerinde şeffaflığa önem vermelidir. Şaibelerden bu yolla uzak kalmalıdır.

Bütün bu özellikleri taşıyan insan var mı dediğinizi duyar gibiyim. Elbette var. Nerede bu özellikleri taşıyacak adaylar demeyin. İstenirse, Büyük şehirler için, ardından ilçe Belediyeler içinden bunları bulup çıkarır. Bu cihette ihtilaf yok, itilaf var. Yeter ki, Doğru ve dürüst düşünelim.

Biz, seçmen olarak, gelecekteki Herkes bulunduğu il ve ilçe, muhtar seçimi adına vereceğimiz oylardan sorumluyuz ama siyasi partiler de belirleyecekleri adaylardan sorumlular. 

''Biz odun koyalım, bunlar seçer'' repliği eski Türk filmlerinde kaldı. 

Siz siyasi partiler olarak bize ekmek verin, biz seçmen olarak size köfte verelim. 

Bir şey vermezseniz ya da bir şeyleri bize diretirseniz işiniz zora girer onu bilin...


Ali Cemal Türkmen


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EKONOMİK KRİZ

İŞ,  EKMEK, ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ Pazardan, marketlerden, çarşıdan hiç bir şey aynı fiyattan alınamıyor. Paranın değeri pula döndü. Ekonomideki kötü gidişat " PARA- DÖVİZ" krizi olarak patladı. Halkımızın alım gücü iyice düştü. Sürekli borçlanarak satamayacakları kadar mal üretmeye devam eden kapitalistler, elde ettikleri yüksek karları cebe indiriyorlar. Şimdide Şirketlerin borçlarını emekçilerin sırtına yıkıyorlar. Çok sayıda büyük şirketler konkordato ilan ederek iflasta olduğunu beyan etti. Milyarlarca dolar para yurt dışına çıkarıldı. Köprülere yolcu, hastanelere hasta teminatı verilerek yapılan " BÜYÜK PROJELERLE" şişem balon patlamış bulunuyor. Enflasyon çift rakamlı , vatandaşın enflasyonu ile devletin kurumu (DİEK) enflasyon arasında dağlar kadar fark var. Bir çok şirket seri halde işçi çıkarmaya devam ediyor. Krizleri Kapitalist sistem üretir. Bu sistemde ekonominin çarkları halkımızın yararına dönmez. Büyük şirketler, tekeller

SEVGİ SELİME

                                    SEVGİ SELİME; Hayatımın aydınlığı, Yarin ( 29 Mart)  Senin doğum günün.  Önceden seninle sohbet edip sonrada benim duygularımı paylaşmak istedm. Bugün beni herkesten daha iyi tanıyor beni sevmeyi, mutlu etmeyi seçen yüce insan; Önce bana olan aşkın ve sabrın için,  hayatımın bir parçası olduğun için TEŞEKKÜR EDERİM.  Bugün milyarlarca kelime bile seni ne kadar özlediğimi tam olarak anlayamaz, anlatamaz , Sen gerçekten benim hayatımın en büyük hazinesiydin.  Bugün bize veda etmiş , yanımda olmayabilirsin ama sevgin ve hatıraların sonsuza dek hep kalbimde saklandı ve yaşayacak. Kalbim hala acı çekiyor ve gözlerim her zaman gizli gözyaşları döküyor. Beni nasıl bu durumda bırakıp gittiğini anlayamıyorum. Kalplerimizin dibinden, cennetteki yeni evinizde sonsuz mutluluk ve barış diliyorum. Hoşcakal iki nefes arasındaki can, hoşcakal yarım bıraktığımız heyecan , hoşcakal iki gözüm,  menekşem, pıtırcığım, Sevdam, Kara gözlüm,  Esmer güzelim,  Nur yüzlüm,  Eş

ANNEM HAVVA'YA MEKTUP

  ANNEM (  HAVVA )'YA  MEKTUP  Bu yazıyı sana adadım annem. Sensizliğinde, çekilmeyen bir günün anlam ve önemi üzerine bir şeyler karalamak için oturduğumda, bilgisayarımın başına, sana dair bir şeyler yazmak istedim. Biliyorum sen bunu okuyamayacaksın, bilemeyeceksin,  göremeyeceksin ama olsun senin yerine duygularımı paylaştığım insanlar okuyacak. Sana yazdım ya bu yazıyı, ellerim titreyerek, gözlerim dolarak ve ağlayarak. Hiçbir abarti  yok sözlerimde, eğer duyuyor, hissediyorsan gittiğin yerlerde. Yalnızca, sevgimi değil, sensizliğe alışamadığımı da bilmeni istedim.  Alışamadım ya, alışmak ta istemiyorum hani !.. Zor geliyor ölüm, zor geliyor sensizlik !.. Tüm dünya herkes annesinin “anneler gününü” kutlayacakken, senin gününü kutlayamamak, ellerini öpememek, hep birlikte gülüp eğlenememek zor geliyor be anne. Kızgınım sana !.. kırgınım bizi bırakıp  bu kadar erken gitmene !.. Kızgınım ya, elinden bir şey gelmediğinin de farkındayım. Ama keşke biraz daha uzun yaşamayı dileseydi