Ana içeriğe atla

TOPLUMSAL DAYANIŞMANIN DEMOKRATİK YANSIMASI


MUHTARLIK DEYİP GEÇMEYELİM

 31 Mart seçimlerinde bizler yerel yöneticilerimizi seçeceğiz. Belediye Başkanlarımızı, Belediye Meclis üyelerimizi kimi illerimizde İl Genel Meclis Üyelerimizi,  Köy ve Mahalle Muhtarlarımızı seçeceğiz.


Toplumsal dayanışmanın demokratik yansıması  Mahallemiz ve " Muhtarlık "

 Muhtar, nasıl olunur, bilemem ama iyi bir muhtar nasıl olur onunla ilgili bilgilerimi sizinle paylaşmak istiyorum..

Mahalle yaşadığımız en eski yerleşim birimlerinden birisidir. 

Mahalle bizim yaşam kültürümüzün ve siyasal yaşamımızın bir parçasıdır. Toplumsal kaynaşma ve dayanışma mahallede başlar. Toplumsal yaşamın demokratik yansıması olarak muhtarlık kurumu ortaya çıkmıştır.

Mahalle muhtarlığının yöneticileri; muhtar ve ihtiyar heyeti halk tarafından doğrudan seçilir. 

Muhtarlık, hem merkezi, hem de yerel yönetimin bir parçası olmakla birlikte aynı zamanda da bu yönetimlere karşı, mahalle halkının bir temsilcisi olarak görev üstlenen yarı sivil-yarı resmi demokratik bir kurumdur. Muhtarlığın bütçesi yoktur, hukuki özerkliği de sınırlıdır.

Muhtarlığın Kent İçindeki İşlevi

Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
Bu maddeye göre muhtarların görevlerini şöyle sıralayabiliriz: 

• Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
• Mahalle sakinlerinin gönüllü katılımıyla ortak ihtiyaçları belirlemek, 
• Mahallenin yaşam kalitesini geliştirmek, 
• Belediye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkilerini yürütmek, 
• Mahalle ile ilgili konularda görüş bildirmek, 
• Diğer kurum ve kuruşlarla işbirliği yapmak. görevleri arasındadır...

Muhtar- 

Belediye İlişkileri Muhtarlar gerek belediye başkanları ve meclis üyeleri, gerekse belediye bürokratları ile kolaylıkla ilişki kurabilmelidir...
Bu kişisel ilişkilerden daha önemlisi, muhtarların mahalle temsilcisi olarak belediye karar alma süreçlerine katılabilmelidir. 
Bunları şöyle sıralayabiliriz: 
1. Belediye meclisi toplantılarına katılma, 
2. Belediye Meclisi İmar Komisyonu gibi ihtisas komisyonlarına katılma, 
3. Belediye stratejik plan hazırlıklarına paydaş olarak katılma, 
4. Kent Konseyi genel kurulu ile çalışma gruplarına katılma, 
5. Mahalledeki gönüllü kuruluşlarla işbirliği yaparak belediye ile birlikte projeler yürütmelidir...

Muhtarın belediye karar süreçlerine katılabilmesi için belediye karar organlarının gündemini yakından izlemesi ve toplantılara katılma isteğini ilgililere bildirmesi gerekir. 
Ayrıca, belediyenin stratejik planının içeriği ile bu plana göre hazırlanan bütçe ve performans göstergelerini de incelemesi gerekir. Bunlara göre mahallesinde yapılacak işler konusunda belediyeden bilgi isteyebilir. Tüm bu bilgileri ihtiyar heyeti ve mahalle halkı ile paylaşması ve böylece mahalle halkının bu işlere daha yakından ilgi duymasını sağlayabilmelidir.


Muhtarlık ticarethane gibi görülmemelidir. Muhtarlık özveri ister ve halka hizmet için yapılır. 



Muhtar; Fırsat buldukça kendi mahallesine kayıtlı tüm cadde, sokak, çıkmaz sokaklar dahil dolaşmalıdır.

Dilerim ki mahallemizin muhtarını seçerken Özen gösterirsiniz...

Yukarıda yazdığım görevleri, sorumlulukları yaptığını inandığım, gözlemleyip araştırdığım ve onay verdiğim ayrıca kamuoyunun gönlünü kazanmış   Ankara da, görev yapan ÖRNEK MUHTAR'larımızı sizlerle paylaşmak istedim.

                  ÖRNEK 1 ) Emine Yıldız - Batıkent Ergazi Mahallesi Muhtarı - Aday

Beş yıldır Ergazi Mahallesi Muhtarlığı görevini gururla yürüten Sevgili Emine Yıldız halkının kamu hizmetlerinde eşit ve adil şekilde, hoşgörülü, samimi dürüst bir şekilde mahallesinde kimseyi ayrıştırmadan, farklılıklara ve inançlara saygı duyarak , projelerini uygulatarak  hizmet vermektedir. Başarılar dilerim.


                    ÖRNEK 2) Sema Deniz - Batıkent İnönü Mahallesi Muhtarı - Aday

Diğer Örnek adaylarımızdan biriside beş yıldır İnönü Mahallesi Muhtarlığı görevini yürüten Sevgili Sema Deniz ; mahalleyi ortak akılla yönettiğini, kitap yardımından tutun, çeyiz yardımına kadar çeşitli projeleri hayata geçirdiğini,  kendisinin ve ekip arkadaşlarının  mahalleye hizmet  verirken dil, din,ırk farkı gözetmediklerini , bir adım ileri götürerek, belediye başkanlıkları gibi ihtiyacı olan engelli vatandaşlara  da tekerlekli sandalye temin ettiklerini hedefledikleri projeleri teker teker yaparak mahalle halkına hizmet vermektedir. Başarılar dilerim.

 
                  ÖRNEK 3) Cennet Mumcu - Batıkent Uğur Mumcu Mahallesi Muhtarı - Aday

Bir başka Örnek adaylarımızdan, beş yıldır Uğur Mumcu Mahallesi muhtarlığı görevini yürüten Sevgili Cennet Mumcu diyor ki ; Ben mahallemden itici bir güç olmasını bekliyorum,yani tek bir muhtarla çözüm üretmek yerine tüm mahallelim le birlikte ortak karar alarak güzel işler yapmayı istiyorum.İkinci dönemin önemi de işte tam da bu yüzden.İlk dönemde tanıdığım mahallemi ikinci dönemde daha da aktif hale getirmeyi planlıyorum.Muhtarlıklarda kadın adayların da önemli olduğunu düşündüğünü o yüzden bir dönem daha şans istediğini bu şansın kendisine verilmesi gerektiğine inananlardanım. Başarılar dilerim.

Diğer önemli bir konuda ; Adaylık herkes için en doğal  ve Demokratik haktır.

Tabi ki başka şehirlerde,ilçelerde, mahallelerde çalışkan, özen gösteren kurallara daha çok itina eden , çalışkan dürüst başkaca Yerel Yönetici adaylarımız vardır...Var olmaya da devam edecektir. Tanıdıkça, gözlemlerimizi sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Bu vesile ile 31 Mart'ta Aday olan Yerel Yöneticilerimize Başarılar dilerim.


Ali Cemal Türkmen



Yorumlar

  1. Ilk yerleşim mahalle muhtarı Felipe Yazan da örneklerin içinde olmalı idi diye öneriyorum. .

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

EKONOMİK KRİZ

İŞ,  EKMEK, ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ Pazardan, marketlerden, çarşıdan hiç bir şey aynı fiyattan alınamıyor. Paranın değeri pula döndü. Ekonomideki kötü gidişat " PARA- DÖVİZ" krizi olarak patladı. Halkımızın alım gücü iyice düştü. Sürekli borçlanarak satamayacakları kadar mal üretmeye devam eden kapitalistler, elde ettikleri yüksek karları cebe indiriyorlar. Şimdide Şirketlerin borçlarını emekçilerin sırtına yıkıyorlar. Çok sayıda büyük şirketler konkordato ilan ederek iflasta olduğunu beyan etti. Milyarlarca dolar para yurt dışına çıkarıldı. Köprülere yolcu, hastanelere hasta teminatı verilerek yapılan " BÜYÜK PROJELERLE" şişem balon patlamış bulunuyor. Enflasyon çift rakamlı , vatandaşın enflasyonu ile devletin kurumu (DİEK) enflasyon arasında dağlar kadar fark var. Bir çok şirket seri halde işçi çıkarmaya devam ediyor. Krizleri Kapitalist sistem üretir. Bu sistemde ekonominin çarkları halkımızın yararına dönmez. Büyük şirketler, tekeller

SEVGİ SELİME

                                    SEVGİ SELİME; Hayatımın aydınlığı, Yarin ( 29 Mart)  Senin doğum günün.  Önceden seninle sohbet edip sonrada benim duygularımı paylaşmak istedm. Bugün beni herkesten daha iyi tanıyor beni sevmeyi, mutlu etmeyi seçen yüce insan; Önce bana olan aşkın ve sabrın için,  hayatımın bir parçası olduğun için TEŞEKKÜR EDERİM.  Bugün milyarlarca kelime bile seni ne kadar özlediğimi tam olarak anlayamaz, anlatamaz , Sen gerçekten benim hayatımın en büyük hazinesiydin.  Bugün bize veda etmiş , yanımda olmayabilirsin ama sevgin ve hatıraların sonsuza dek hep kalbimde saklandı ve yaşayacak. Kalbim hala acı çekiyor ve gözlerim her zaman gizli gözyaşları döküyor. Beni nasıl bu durumda bırakıp gittiğini anlayamıyorum. Kalplerimizin dibinden, cennetteki yeni evinizde sonsuz mutluluk ve barış diliyorum. Hoşcakal iki nefes arasındaki can, hoşcakal yarım bıraktığımız heyecan , hoşcakal iki gözüm,  menekşem, pıtırcığım, Sevdam, Kara gözlüm,  Esmer güzelim,  Nur yüzlüm,  Eş

ANNEM HAVVA'YA MEKTUP

  ANNEM (  HAVVA )'YA  MEKTUP  Bu yazıyı sana adadım annem. Sensizliğinde, çekilmeyen bir günün anlam ve önemi üzerine bir şeyler karalamak için oturduğumda, bilgisayarımın başına, sana dair bir şeyler yazmak istedim. Biliyorum sen bunu okuyamayacaksın, bilemeyeceksin,  göremeyeceksin ama olsun senin yerine duygularımı paylaştığım insanlar okuyacak. Sana yazdım ya bu yazıyı, ellerim titreyerek, gözlerim dolarak ve ağlayarak. Hiçbir abarti  yok sözlerimde, eğer duyuyor, hissediyorsan gittiğin yerlerde. Yalnızca, sevgimi değil, sensizliğe alışamadığımı da bilmeni istedim.  Alışamadım ya, alışmak ta istemiyorum hani !.. Zor geliyor ölüm, zor geliyor sensizlik !.. Tüm dünya herkes annesinin “anneler gününü” kutlayacakken, senin gününü kutlayamamak, ellerini öpememek, hep birlikte gülüp eğlenememek zor geliyor be anne. Kızgınım sana !.. kırgınım bizi bırakıp  bu kadar erken gitmene !.. Kızgınım ya, elinden bir şey gelmediğinin de farkındayım. Ama keşke biraz daha uzun yaşamayı dileseydi